NIEUWE SITUATIE

                         

OUDE SITUATIE
                         
                         
                                                                                                    
                          

 

Verbouw en herstel in oude glorie van Jugendstil villa

 

Met de 1e stap via de dienstingang was het gelijk raak. Dit huis voelt goed! Ik hoef verder eigenlijk niets meer te zien ik ben al verkocht.

Dit is ons nieuwe huis. Eigenlijk had ik ook niet binnen hoeven te kijken. Het klikte al vanaf de 1e kennismaking buiten. Een schitterend plekje! Bos voor en naast het huis en natuurlijk het schitterende huis met historie. Huis met mogelijkheden……… als je tenminste door de deplorabele staat heen kon kijken.
Sommige mensen begrepen niet wat je daar nou in zag.

Het is een traject van jaren geweest. Een gegoede burger die de 1e forens was van het dorp Rolde werd liet het huis bouwen. Daarna heeft het nog vele bewoners en invullingen gehad. Zo woonde er een gezin die in de oorlog onderdak bood aan onderduikers, die bij onraad via geheime luiken “veilig” zaten. Ook was er een kapelletje waar prive kerkdiensten werden gehouden. Het nisje voor het Mariabeeld troffen we aan achter de wandafwerking. Er woonde later een schilder die met veel passie allerlei verftechnieken toepaste op de deuren, lambrisering en zelf hele wanden. Ook is het een soort opvang tehuis voor dementerende ouderen geweest en later heeft het dienst gedaan als kamerverhuurbedrijf. Er was veel aan geknutseld. We troffen veel hokjes aan afgetimmerd met palethout en afgewerkt met asbest van de ergste soort. Hoe meer kamers hoe meer opbrengst.

Waar we mee begonnen zijn is slopen….veel slopen. De bovenverdieping, een asbesten doos, is bijna geheel gesloopt. Er is 10 kuub asbest afgevoerd door een speciaal gehuurd asbestspecialistisch bedrijf.Overal haalden we schotten weg die prachtige schatten prijs gaven. Prachtige deuren, plafonds, doorgangen, geheim luik, een nisje, wandschilderingen enz. We sloopten de eetzaal die 1 meter van de achtergevel was gebouwd. De openslaande deuren kregen weer een functie en het daglicht kon weer als vanouds rijkelijk naar binnen stralen.

Na intensief speurwerk hebben we een oude anzichtkaart van een dorpsgezicht kunnen opsporen. Waardoor we een sumiere indruk konden krijgen van de oude glorie. Dit hebben we vertaald naar een nieuw ontwerp van het dak met dakkapellen. Met zorg en respect voor het huis hebben we de details ontworpen voor de torentjes en de versiering aan de gevel. Sober en ingetogen.
De indeling op de verdieping is veranderd. Iedere kamer kreeg 1 of 2 dakkapellen met uiteraard dezelfde kleine ruitjes. De uitstraling heeft weer allure gekregen met geglazuurde Hollandse dakpannen. Uiteraard is alles goed geisoleerd.

Ook de tuin is grondig aangepakt en schuurtjes werden gesloopt. De tuin is ontworpen in de stijl van het huis met  geurende klimrozen, rodondendrons, bloeiende bomen, bloemen en echte oude waaltjes zijn er stuk voor stuk met liefde in gelegd. De gevel is zorgvuldig gestript van de oude gescheurde stuclagen en verflagen ontdaan en is volledig opnieuw gestuct.
De keuken werd verbouwd en het badkamerontwerp komt prachtig tot zijn recht op de verdieping tussen de vele slaapkamers. Beiden zijn ontworpen met dezelfde soort mozaiktegeltjes die al een eeuw in de hal en gang liggen.

Er is veel gebeurd

Als het onweerde sloegen in het begin de stoppen door. De stoppenkast is enorm uitgebreid, er is overal cv gekomen en zelfs op sommige plekken vloerverwarming, De schoorsteen is hersteld en de houtkachel aangesloten voor een van de oude schouwen, die in bijna alle kamers aanwezig waren. De authentieke elementen die het huis maakte wat het was zijn gebleven. De aanpassingen en de details zijn zo toegepast alsof het nooit anders is geweest. De maten en de vlakverdeling van bijvoorbeeld de ramen en de manier waarop ze gemaakt zijn. Er zijn oude paneeldeuren met gekleurde ruitjes gehaald bij de sloper. In alle kamers is eiken parket gelegd, in visgraat inclusief een donker wengelijstje rondom. Hoge plafonds zijn weer zichtbaar, veranda en serre zijn in oude luister hersteld. De openslaande deuren, de zo eigen roze ruitjes die in het hele huis terug kwamen en de schitterende mozaiken die van lijmresten en verf ontdaan werden.

Ja, het is nog steeds een huis om verliefd op te zijn.

 

Wilt u graag meer informatie over dit onderwerp klik dan hier.

 

<< terug naar vorige pagina

Ontroerend Goed copyright © 2019, all rights reserved.