Verbouw in oude stijl

 

Een uitbouw in de stijl van het huis stond op het verlanglijstje. De keuken die ingebouwd was tussen bijkeuken en de gang was somber, donker en klein. Hoe kon dit probleem opgelost worden zonder dat de keuken een andere plek zou krijgen? Een uitbreiding van de keuken zou fijn zijn. Als het kan graag meer in verbinding met de woonkamer, maar de keuken moest wel afgescheiden blijven. Ook moest dan het toilet verplaatst worden. Maar ook graag meer daglicht in de keuken en kamer. De kelder die in het lager gelegen gedeelte van de bijkeuken lag moest behouden blijven. Zonder al te grote ingrepen zou het schuurtje achter de bijkeuken ook wel een boost kunnen gebruiken.

In eerste instantie werd er een architect in de armen genomen. Met de tekeningen van het ontwerp voor de aanbouw kwam de opdrachtgever bij ons voor een second opinion. De opdrachtgever was niet enthousiast, iets klopte er niet voor hun gevoel. Het had niet de gewenste jaren 20 uitstraling, het was nieuwbouw aanbouw. Ze wisten niet waar dat aan lag.

We zijn aan het tekenen gegaan. De verhoudingen klopten niet met de typische jaren 20 uitstraling. Met aanpassingen van onze kant zijn de vlakverdeling van de kozijnen, deuren, ruiten, de hoogte en de indeling van de ruimte aangepast. Zo konden ze dezelfde sfeer krijgen als de rest van het statige pand.

Ook hebben we iets bedacht waardoor er veel meer daglicht kon binnen komen.

Het is een grote verbouwing geworden. We hebben tot in detail ondersteuning gegeven bij het vormgegeven van de aanbouw en keuken, uitzoeken van de materialen, toepassingen en kleur. Het plafond en de vloer van de bijkeuken hebben we verhoogd tot de hoogte van de keuken en een hogere trap in de kelder geplaatst. De vroegere buitenmuren en de hoogte van het plafond rondom de kelder hebben we zo gelaten, waardoor de kelder een speelse kubus vormt in de ruimte. Het plafond van de keuken en kamer zijn namelijk een stuk hoger. De vorm van de kubus wordt versterkt door de rode kleur die het rondom kreeg. Zie voor meer informatie over het kleurgebruik van dit project bij portfolio kleur.

De openslaande deuren zijn 5 meter verder de tuin weer in de nieuwe gevel gezet. Ook hebben we een trucje uitgehaald om in 3 ruimten tegelijk meer daglicht binnen te halen. Met een drie dimensionale lichtstraat werd het mogelijk om daglicht in de keuken binnen te loodsen en direct de voormalige schuurruimte licht te verschaffen. Ook de aanbouw, die voor een verlenging van de kamer zorgde, kreeg een enorme daglicht toename.

De door en door gebakken ouderwetse zwart / wit tegeltjes die in het voorportaal van het statige huis liggen, hebben we ook gebruikt in de keuken en toilet. Hierdoor is er rust en balans ontstaan met de rest van het huis.
De lichte aanbouw is het hart van de woonkamer geworden. De grote eettafel is de plek geworden waar iedereen automatisch gaat zitten.

 

Wilt u graag meer informatie over dit onderwerp klik dan hier.

 

<< terug naar vorige pagina

Ontroerend Goed copyright © 2019, all rights reserved.