Kleurgebruik kan invloed hebben op jouw welbevinden

 

Dit wordt niet een technisch verhaal over kleur, want wat mij betreft gaat het er om wat kleur onbewust met je doet. Als je aan een kleur denkt heb je er waarschijnlijk direct een gevoel bij. Dat kan positief maar ook negatief zijn. Dat is heel persoonlijk. Het kan te maken hebben met jouw persoonlijke situatie op dit moment.

Iedere kleur heeft zijn / haar eigen eigenschappen zoals bijvoorbeeld vrolijk, zonnig, harmonie, warm, ontspanning. Ik denk dat je daarbij niet zwart in gedachten hebt.  Kleuren kunnen je onbewust beïnvloeden, net als (dag)licht en meer aspecten in huis of bijvoorbeeld op je werk dat kunnen doen.

 

Kleur kan je activeren en in beweging zetten

 

Maar kleuren kunnen je ook vastzetten. Door bewust kleuren in te zetten, zal je jouw welbevinden groter maken.  De onbewuste werking van kleur is groot. Kleur is en zal steeds belangrijker worden. Denk aan het kleurgebruik in gebouwen voor een healing environment, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, prettige werkplek, sfeermaker in huis, kleurtherapie, kleur en imago, of zakelijk gebruik van kleur.

 

Ik ben gespecialiseerd in dat wat ruimte, licht, materialen, kleur en meer facetten op het gebied van wonen met je kunnen doen. Je zult begrijpen dat dat 17 jaar geleden als gezweef ervaren werd. Daarom ben ik heel erg blij dat mensen zich er in deze tijd voor openstellen. Dat geeft je zoveel meer dan dat je trends volgt. Dit gaat veel dieper en is eigenlijk niet te vergelijken.

 

De invloed van kleur is enorm

 

Als ik je vertel dat zelfs met het kiezen van witten je de plank vreselijk mis kunt slaan. Zo was ik eens bij een klant waar het interieur er door een ringetje te halen uit zag, maar het voelde niet goed.  Bijzonder is dan te merken dat de gebruikte witte in die situatie niet de meest ondersteunende kleur was. Sterker nog, deze witte maakte de ruimte ongezellig. Wit is er in 1000 den kleuren.

 

Als je het leuk vindt om de kracht van kleur te doorgronden dan kan je meedoen met de kleur-ontdekkingsdagen die ik speciaal ontwikkeld heb voor professionals die anderen adviseren met kleur in hun woning. Echter ze zijn erg laagdrempelig en hoef je totaal geen ervaring met kleur te hebben. In 3 dagen ben jij je bewust dat kleur heel veel invloed heeft en heb je veel handvatten waarmee je slagvaardiger zelf aan de slag kunt met kleur. 

 

De 1e KLEUR ONTDEKKINGS- VIPDAG is zaterdag 12 mei en gaat over de ruimtelijke werking van kleur. Je investering voor deze dag is een dag je tijd om geïnspireerd te worden en € 387 exclusief btw. Het levert inzichten op waar je nog lang van zult genieten zoals hoe je een ruimte breder hoger, ruimer, langer, warmer, meer in balans in je woonkamer kunt krijgen via kleur. Bij een advies ben je hetzelfde bedrag kwijt en ben je maar 1 x geholpen zonder dat je jouw kennis over kleur vergroot. Tijdens deze dag ervaar je wat de effecten zijn en die blijven je bij. Je krijgt gegarandeerd inzichten ook voor de toekomst. Je hebt een ander niet meer nodig voor kleuradvies.

 

Kleur kan je ondersteunen

 

Met kleur kan je communiceren zonder dat je woorden gebruikt. Daar maken steeds meer bedrijven gebruik van door bewust de kleuren uit te kiezen voor hun huisstijl of logo’s die hun eigen eigenschappen versterken. Zoals ze vaak met blauw zakelijk en betrouwbaar over willen komen.

 

Zakelijk gebruik van kleur

 

Dat de omgeving invloed heeft op je welzijn is inmiddels bekend. Dat geldt voor thuis, maar ook op het werk. Daar ben je vaak een aantal dagen per week, dus is het heel belangrijk dat je je prettig voelt in de ruimte waar je werkt.

Uit onderzoek is aangetoond dat het zelfs mogelijk is om ziekteverzuim te verlagen door omgevingsfactoren beïnvloeden. Een van de onderdelen die goede voorwaarden kunnen scheppen voor een prettige omgeving is kleurgebruik. Zo kan kleur kan je stemming, je productiviteit, je concentratie, je communicatie, je creativiteit positief, maar ook negatief beïnvloeden. Er zijn meer factoren in te zetten die een positieve invloed op je welbevinden kunnen uitoefenen, ik help je daar graag bij. 

 

Dat blauw een fijne kleur is om bij te vergaderen is een mooie bijkomstigheid. Alhoewel men misschien wel aan kan voelen dat het in een rode ruimte er veel heftiger aan toe kan. Dat is dus niet handig om toe te passen waar je mensen ontvangt die klachten hebben. De kans op conflicten is namelijk vele malen groter.

 

KLEUR IN DE PRAKTIJK

 

Bij kleurgebruik in een ruimte spelen meer factoren mee. Zoals de afmetingen, de vorm, verhoudingen van een ruimte en natuurlijk de lichtinval. Kleuren hebben niet in elke ruimte hetzelfde effect, dat voel je gelijk. Het is dus afhankelijk van de situatie .

Voor een opdrachtgever die van felle kleuren houdt was haar grote wens om rood en oranje op de muur te verven. Dat is nog eens kleur bekennen. De lange lichte kamer leende zich er uitstekend voor. Een groot deel van de wand werd oranje. In het verlengde ervan is een iets naar voren een klein, laag, uitstekend wandje die na 2 meter de bocht gaat richting de half open keuken. Deze is in zijn geheel rood geschilderd. Dus ook in de lichte doorgang en keuken.

Hierdoor ontstaat een speelse verbinding van de kamer met de keuken. Het contrast met de zwart witte tegeltjes in de keuken versterkt de vorm en maakt het haast een kunstobject, een kubus die aan 4 zijden vrij in de ruimte staat. Het belangrijkste, men voelde zich er prettig bij. Het voelt harmonieus de verhoudingen kloppen. Een ander voordeel is dat door het kleurgebruik de lengte van de lange kamer is onderbroken en er gezellige aparte hoekjes ontstaan.

 

Rood is lang niet altijd een goede keuze

Zo was er eens een opdrachtgever die graag rood op de muur van haar woonkamer wilde. Ze vertelde dat ze hyper actief was en een druk leven leidde. Haar lievelingskleur was ROOD. Waarop ik haar vroeg: “en als je van je drukke werkdag eindelijk thuis bent, ga je gezellig zitten bij je rode muur?” Direct reageerde ze;” nee toch maar niet.”

 

Wil je graag meer informatie over dit onderwerp klik dan hier.

 

<< terug naar vorige pagina

Ontroerend Goed copyright © 2019, all rights reserved.